Υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες  χρώματος ενός διαμαντιού. Άχρωμα διαμάντια ( DEF ) , σχεδόν άχρωμα διαμάντια ( GHIJ ) και χρωματισμένα διαμάντια ( KLMN ) . Όσο πιό λευκά, τόσο πιό πολύτιμα και όμορφα είναι. Για τα λευκά ή άχρωμα διαμάντια, η βιομηχανία διαμαντιών έχει υιοθετήσει αλφαβητική κλίμακα κλίμακας από D ως Z, με D ως την υψηλότερη βαθμολογία. Καθώς κατεβαίνετε στην κλίμακα, το διαμάντι αρχίζει να δημιουργεί μια κίτρινη ή καστανή απόχρωση.

Οι ειδικοί στον κόσμο των διαμαντιών καθορίζουν το χρώμα, συγκρίνοντας ένα διαμάντι με ένα κύριο σύνολο διαμαντιών διαφορετικών χρωμάτων. Χωρίς να συγκρίνουμε διαμάντια δίπλα-δίπλα, είναι πολύ δύσκολο να δούμε τη διαφορά μεταξύ D και G.

Τα εντελώς άχρωμα διαμάντια (όπως το D και το E) είναι πολύ πιο σπάνια από άλλα, γι ‘αυτό και έχουν υψηλότερη τιμολόγηση. Το βασικό ερώτημα είναι πού να τραβήξετε τη γραμμή όταν επιλέγετε το χρώμα ενός διαμαντιού – πόσο μακριά μπορεί να συμβιβαστεί το χρώμα πριν το διαμάντι είναι πολύ χρωματισμένο; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση σχετίζεται με τον προϋπολογισμό και τις προσδοκίες σας για την ποιότητα.